20 Czerwiec 2018

Falooda w nucie różano – truskawkowej z makaronem wermiszel

faluda

Falooda (faluda) to zimny napój (deser) popularny w Indiach, oraz krajach południowej Azji i Bliskiego Wschodu. Początki tego napoju sięgają Persji, sam deser przybył do Indii wraz z wieloma muzułmańskimi kupcami i dynastiami, którzy osiedlili się w Indiach w XVI-XVIII wieku. 

Prezentowana przeze mnie falooda to najbardziej tradycyjna wersja, jaką możecie skosztować na ulicach Mumbaju. Wspaniały aromat róży i truskawki świetnie się komponuje. Musze przyznać, że po raz pierwszy zetknęłam się z wykorzystaniem makaronu do takiego napoju. Propozycja zaskakująca i niecodzienna!

Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie :-)

Składniki (2 porcje):

  • 2 gniazda pszennego makaronu wermiszel (około 60 – 70 g)*
  • 3 łyżki nasion bazylii (jeśli nie posiadacie, można w zastępstwie użyć nasion chia)**
  • 1½ szklanki zimnego mleka
  • 5 łyżek syropu różanego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka pistacji niesolonych
  • 2 kulki lodów śmietankowo – truskawkowych
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

 

Galaretkę truskawkową najlepiej przyszykować sobie dzień prędzej, żeby była już stężała i aby od razu można było użyć ją do przyrządzenia faloody.

Nasiona bazylii (lub chia) wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby poziom wody był o 1 cm wyższy niż poziom nasion. Odkładamy, aby nasiona napęczniały, co jakiś czas możemy całość przemieszać.

We wrzącej wodzie do miękkości gotujemy makaron, w trakcie gotowania kilkakrotnie należy go pomieszać, aby się nie posklejał. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy kilkakrotnie zimną wodą.

Cukier puder rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powstały syrop łączymy z zimnym mlekiem. Dodajemy wodę różana i dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, aby mleko było naprawdę zimne.

Stężałą galaretkę za pomocą małej łyżeczki porcjujemy na około 1 cm kawałki. Do wykonania faloody potrzebne nam będą około 5 małych porcji na 1 szklankę.

W dwóch wysokich szklankach układamy warstwowo: napęczniałe nasiona bazylii, makaron, galaretkę truskawkowa (5 kawałków na szklankę). Całość zalewamy zimnym,  mlekiem. Na samym wierzchu umieszczamy kulkę lodów i posypujemy nasz deser posiekanymi pistacjami.

Falooda podajemy od razu, gdy jest mocno zimna. Do jej spożycia niezbędna jest długa deserowa łyżeczka.

faluda

faluda

faluda

 

*Makaron wermiszel to pszenny, bardzo cienki, fabrycznie wyrabiany makaron. Bez problemu kupicie go w większości sklepów

** Nasiona bazylii- do przepisu należy użyć nasion przeznaczonych do celów spożywczych, (nie należy wykorzystywać nasion ogrodniczych). Nasiona Bazylii, podobnie jak chia możecie kupić w sklepach z orientalną żywnością, w sklepach z żywnością azjatycką itp.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *