Falooda w nucie różano – truskawkowej z makaronem wermiszel
Falooda (faluda) to zimny napój (deser) popularny w Indiach, oraz krajach południowej Azji i Bliskiego Wschodu. Początki tego napoju sięgają Persji, sam deser przybył do Indii wraz z wieloma muzułmańskimi kupcami i dynastiami, którzy osiedlili się w Indiach w XVI-XVIII wieku.
Prezentowana przeze mnie falooda to najbardziej tradycyjna wersja, jaką możecie skosztować na ulicach Mumbaju. Wspaniały aromat róży i truskawki świetnie się komponuje. Musze przyznać, że po raz pierwszy zetknęłam się z wykorzystaniem makaronu do takiego napoju. Propozycja zaskakująca i niecodzienna!
Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie
Składniki (2 porcje):
- 2 gniazda pszennego makaronu wermiszel (około 60 – 70 g)*
- 3 łyżki nasion bazylii (jeśli nie posiadacie, można w zastępstwie użyć nasion chia)**
- 1½ szklanki zimnego mleka
- 5 łyżek syropu różanego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka pistacji niesolonych
- 2 kulki lodów śmietankowo – truskawkowych
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Galaretkę truskawkową najlepiej przyszykować sobie dzień prędzej, żeby była już stężała i aby od razu można było użyć ją do przyrządzenia faloody.
Nasiona bazylii (lub chia) wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby poziom wody był o 1 cm wyższy niż poziom nasion. Odkładamy, aby nasiona napęczniały, co jakiś czas możemy całość przemieszać.
We wrzącej wodzie do miękkości gotujemy makaron, w trakcie gotowania kilkakrotnie należy go pomieszać, aby się nie posklejał. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy kilkakrotnie zimną wodą.
Cukier puder rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powstały syrop łączymy z zimnym mlekiem. Dodajemy wodę różana i dokładnie łączymy. Wstawiamy do lodówki, aby mleko było naprawdę zimne.
Stężałą galaretkę za pomocą małej łyżeczki porcjujemy na około 1 cm kawałki. Do wykonania faloody potrzebne nam będą około 5 małych porcji na 1 szklankę.
W dwóch wysokich szklankach układamy warstwowo: napęczniałe nasiona bazylii, makaron, galaretkę truskawkowa (5 kawałków na szklankę). Całość zalewamy zimnym, mlekiem. Na samym wierzchu umieszczamy kulkę lodów i posypujemy nasz deser posiekanymi pistacjami.
Falooda podajemy od razu, gdy jest mocno zimna. Do jej spożycia niezbędna jest długa deserowa łyżeczka.
*Makaron wermiszel to pszenny, bardzo cienki, fabrycznie wyrabiany makaron. Bez problemu kupicie go w większości sklepów
** Nasiona bazylii- do przepisu należy użyć nasion przeznaczonych do celów spożywczych, (nie należy wykorzystywać nasion ogrodniczych). Nasiona Bazylii, podobnie jak chia możecie kupić w sklepach z orientalną żywnością, w sklepach z żywnością azjatycką itp.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.