Makaron z dynią, szynka parmeńską i ricottą
Dopóki nie spróbowałam tego połączenia, nie sądziłam że dynia z makaronem może smakować, aż tak doskonale! Szczerze powiedziawszy, to jest to moje nowe odkrycie, jeśli chodzi o to warzywo. Sam przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i autorce wystawiam dużą 5+. Was zachęcam do wypróbowania przepisu i jestem pewna, że będzie Waszym corocznym jesiennym – dyniowym hitem.
Składniki:
- 300 g dyni
- 250 g makaronu w kształcie rurek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- 150 g ricotty
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 garść rukoli lub kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Dynię obieramy z łupy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w około 1,5 cm kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy masło oraz pokrojona w drobną kostkę cebulę. Smażymy wszystko na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i będzie szklista. Dodajemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dynię podlewamy stopniowo mlekiem, gotujemy przez około 15 – 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dynia musi być miękka. Makaron gotujemy al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę parmeńską, pokrojoną wcześniej na 2 centymetrowe kawałki. Do dyni dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Jeśli sos z makaronem jest zbyt gęsty, można dodać pozostała wodę z gotowanego makaronu, i ponownie wymieszać.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy podsmażonymi kawałkami szynki, dodajemy na każdą porcję łyżkę ricotty i posypujemy świeżo startym parmezanem. Dekorujemy listkami rukoli i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.