8 sierpień 2016

Makaron z młodą kapustą, oscypkiem i boczkiem

spaghetti-z-kapusta

Autorką tego przepisu jest szefowa kuchni warszawskiego „Opasłego Tomu”, Pani Agata Wojda. Od jakiegoś czasu śledzę jej przepisy, które prezentowane są na łamach kulinarnego miesięcznika. Gdy zobaczyłam ten przepis, nie mogłam go nie wypróbować. Makaron z młodą kapustą jest spotykany rzadko, dlatego byłam bardzo ciekawa tego smaku. Cóż mogę powiedzieć… według mnie to wspaniały, aromatyczny talerz, który oddaje polskie smaki. Wędzony boczek, oscypek, młoda kapusta i oczywiście makaron. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 70 g młodej kapusty
  • 1 młody por
  • 150 g wędzonego boczku
  • 60 g startego drobno oscypka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 kieliszka białego wina
  • sól, cukier, pieprz

Kapustę kroimy w cienkie jak makaron paski. Pora kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z kapustą. Zagotowujemy duży garnek wody, lekko ją solimy i cukrzymy. Kapustę z porem kładziemy na sitku i tak zanurzamy we wrzątku na paręnaście sekund. Wyjmujemy, czekamy aż woda odcieknie, powtarzamy zanurzenie. W osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy, gotujemy spaghetti al dente.  Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy boczek pokrojony w cienkie paseczki, przysmażamy z czosnkiem. Ugotowany gorący makaron natychmiast po odcedzeniu mieszamy z kapustą z porem, po czym wrzucamy na patelnię z boczkiem, dodajemy zimne masło, wino, sól i pieprz  do smaku oraz szczyptę cukru, trzymamy na ogniu 2 minuty. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suto tartym serem.

spaghetti-z-kapusta

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *