8 czerwiec 2017

Makaron z pulpecikami, w sosie ze świeżych pomidorów

makaron-z-miesem

Zbliża się ten czas, gdy pomidory smakują najlepiej w roku, a co więcej – jest ich mnóstwo rodzai i są do tego niedrogie. Dziś specjalnie przepis, w którym możecie wykorzystać swoje ulubione odmiany tych wspaniałych warzyw. Uwielbiam zapach mocno dojrzałych pomidorów, pachnących słońcem i gorącą glebą, smakują niepowtarzalnie. Pamiętam, gdy jako dziecko zrywałam owe warzywa wprost z krzaczka w babcinym ogródku. To smak dzieciństwa, domu i lata. Zachęcam gorącco!

Składniki:

  • 400 g makaronu typu świderki

Pulpety:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 bułki pszennej (może być lekko czerstwa)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyki natki pietruszki
  • 1 jajko ubite
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej  do smażenia

Sos:

  • 1,5 kg mięsistych pomidorów lub 1 litr passaty pomidorowej*
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

Pulpety: W dużej misce mieszamy mięso z wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą bułką, dodajemy cebulę, sprasowany czosnek,  natkę pietruszki, jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z porcji wielkości łyżki stołowej formujemy kuliste klopsiki (dobrze prędzej zwilżyć dłonie zimną wodą, a będzie o wiele łatwiej). każdą kulkę obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki na równomierny, złoty kolor. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.

Sos: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy,  podsmażamy posiekany czosnek. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórę. siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym, ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie pomidory powinny już się lekko rozpadać, dolewamy wino i przez około 20 minut, bez przykrycia, ciągle mieszając odparowujemy nadmiar płynu. Następnie przy pomocy blendera mielimy całość, aby powstał gładki jednolity sos. Doprawiamy pomidory solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodajemy posiekane zioła. Do sosu przekładamy klopsy i całość podgrzewamy przez 15 minut. W tym czasie, we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron (al dente), odcedzamy go i przekładamy do miseczek. Polewamy sosem z klopsikami, posypujemy świeżą natką pietruszki. Od razu podajemy

*W przypadku wykorzystania gotowej passaty pomidorowej, najpierw należy ją podgrzać w garnku, dodać wino i odparować płyn przez około 30 minut bez przykrywki. Następnie postępujemy jak w przepisie powyżej.

makaron-z-miesem

makaron-z-miesem

makaron-z-miesem

makaron-z-miesemmakaron-z-miesem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *