Pomidorowe spaghetti z langustynkami
Langustynki zwane są także homarcami lub nerczanami. Wyglądają jak małe homary, lecz są mniejsze i bladoróżowe. Ich mięso zawiera dużo witaminy E, jest delikatne i wyborne. Stanowią przysmak dla najbardziej wybrednych, dlatego jeśli tylko macie okazję, spróbujcie świeżych, pysznych, delikatnych homarców. Ja swoje kupiłam będąc w Wenecji. Na targu pod Rialto można kupić najwspanialsze ryby i owoce morza. Wszystkie świeże i wyborne, dopiero co złowione. Przyznam szczerze, że langustynki przygotowywałam po raz pierwszy, ale już dziś wiem, że nie po raz ostatni.
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 kieliszek białego wina
- 8 świeżych langustynek
- 5 ząbków czosnku
- 4 bardzo dojrzałe pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki obranego czosnku, dodajemy langustynki i lekko je obsmażamy. Wlewamy wino i czekamy, aż lekko odparuje, a następnie dodajemy pomidory pokrojone w średnią kostkę. Wyciągamy langustynki i odstawiamy na talerz. Do zawartości patelni dodajemy passatę pomidorową i drobno posiekaną natkę pietruszki, całość gotujemy przez około 2 minuty. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, odsączamy i łączymy z powstałym sosem. Wykładamy na talerze i dekorujemy homarcami.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.