18 listopad 2015

Pomidorowe spaghetti z langustynkami

spaghetti-z-owocami-morza

Langustynki zwane są także homarcami lub nerczanami. Wyglądają jak małe homary, lecz są mniejsze i bladoróżowe. Ich mięso zawiera dużo witaminy E, jest delikatne i wyborne. Stanowią przysmak dla najbardziej wybrednych, dlatego jeśli tylko macie okazję, spróbujcie świeżych, pysznych, delikatnych homarców. Ja swoje kupiłam będąc w Wenecji. Na targu pod Rialto można kupić najwspanialsze ryby i owoce morza. Wszystkie świeże i wyborne, dopiero co złowione. Przyznam szczerze, że langustynki przygotowywałam po raz pierwszy, ale już dziś wiem, że nie po raz ostatni.

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 kieliszek białego wina
  • 8 świeżych langustynek
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 bardzo dojrzałe pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki obranego czosnku, dodajemy langustynki i lekko je obsmażamy. Wlewamy wino i czekamy, aż lekko odparuje, a następnie dodajemy pomidory pokrojone w średnią kostkę. Wyciągamy langustynki i odstawiamy na talerz. Do zawartości patelni dodajemy passatę pomidorową i drobno posiekaną natkę pietruszki, całość gotujemy przez około 2 minuty. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, odsączamy i łączymy z powstałym sosem. Wykładamy na talerze i dekorujemy homarcami.

makaron-z-owocami-morza

makaron-z-owocami-morza

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *