Spaghetti z małżami w pikantnym sosie pomidorowym
Tym razem makaron w wersji śródziemnomorskiej. Może na warunki polskie małże to niecodzienny produkt, ale uważam, że warto pokusić się o ich przygotowanie będąc w miejscu, gdzie świeże małże są dostępne. Kupno świeżych mułek to wspaniała okazja, bo po pierwsze są bardzo tanie, a po drugie to produkt bardzo wdzięczny w przygotowaniu. Gdy tylko na włoskim targu dojrzałam siatkę świeżo wyłowionych mułek, nie mogłam przejść obojętnie! I oto, tym sposobem powstała ta propozycja.
Mule to potoczna nazwa małży o ciemnym zabarwieniu zaliczanych do rodziny omułków. Różne gatunki omułków – w tym najpopularniejszy omułek jadalny (Mytilus edilus) – mają zaokrąglone czarne muszle, w których ukrywa się jasne, miękkie i soczyste mięso. Jak wszystkie owoce morza, mule należy kupować i zjadać tylko wtedy, gdy są świeże.
Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 300 g makaronu (użyłam linguine, ale może być np. spaghetti)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 duża papryczka chili drobno posiekana
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 250 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 2 listki laurowe
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Małże płuczmy w zimnej wodzie i oczyszczamy twardą szczoteczką. Usuwamy wszelkie wąsy i rzęski, dokładnie płuczemy. Odrzucamy muszle otwarte bądź uszkodzone. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę, obsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pomidory (passatę), wino, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 1 godzinę, aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodajemy małże i gotujemy całość pod przykryciem jeszcze przez 5 min, od czasu do czasu potrząsamy rondlem. Usuwamy wszystkie małże, które pozostały zamknięte (nie nadają się do jedzenia). Makaron gotujemy al dente w dużym garnku w osolonej, wrzącej wodzie. Dokładnie odsączamy i łączymy z sosem. Przyozdabiamy świeżą pietruszką.
Witam, świetny materiał wiele pań nie zna omułka zielonowargowego natomiast to istotny błąd. Ponieważ omułek doskonale nadaje się do poprawy zdrowia, szczególnie u osób cierpiących problemy z kościami. Sama stosuję na bolące stawy oraz po 4 miesiącach mogę stwierdzić, że skutki są świetne
https://www.youtube.com/watch?v=SyNaUz2XxNQ