2 wrzesień 2015

Spaghetti z małżami w pikantnym sosie pomidorowym

Tym razem makaron w wersji śródziemnomorskiej. Może na warunki polskie małże to niecodzienny produkt, ale uważam, że warto pokusić się o ich przygotowanie będąc w miejscu, gdzie świeże małże są dostępne. Kupno świeżych mułek to wspaniała okazja, bo po pierwsze są bardzo tanie, a po drugie to produkt bardzo wdzięczny w przygotowaniu. Gdy tylko na włoskim targu dojrzałam siatkę świeżo wyłowionych mułek, nie mogłam przejść obojętnie! I oto, tym sposobem powstała ta propozycja.

Mule to potoczna nazwa małży o ciemnym zabarwieniu zaliczanych do rodziny omułków. Różne gatunki omułków – w tym najpopularniejszy omułek jadalny (Mytilus edilus) – mają zaokrąglone czarne muszle, w których ukrywa się jasne, miękkie i soczyste mięso. Jak wszystkie owoce morza, mule należy kupować i zjadać tylko wtedy, gdy są świeże.

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 300 g makaronu (użyłam linguine, ale może być np. spaghetti)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chili drobno posiekana
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 250 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Małże płuczmy w zimnej wodzie i oczyszczamy twardą szczoteczką. Usuwamy wszelkie wąsy i rzęski, dokładnie płuczemy. Odrzucamy muszle otwarte bądź uszkodzone. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę, obsmażamy na małym ogniu. Dodajemy pomidory (passatę), wino, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 1 godzinę, aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodajemy małże i gotujemy całość pod przykryciem jeszcze przez 5 min, od czasu do czasu potrząsamy rondlem. Usuwamy wszystkie małże, które pozostały zamknięte (nie nadają się do jedzenia). Makaron gotujemy al dente w dużym garnku w osolonej, wrzącej wodzie. Dokładnie odsączamy i łączymy z sosem. Przyozdabiamy świeżą pietruszką.

makaron-z-malzami

spaghetti-z-owocami-morza

Komentarze (1)

  1. Marzena Nowik:

    Witam, świetny materiał wiele pań nie zna omułka zielonowargowego natomiast to istotny błąd. Ponieważ omułek doskonale nadaje się do poprawy zdrowia, szczególnie u osób cierpiących problemy z kościami. Sama stosuję na bolące stawy oraz po 4 miesiącach mogę stwierdzić, że skutki są świetne :) https://www.youtube.com/watch?v=SyNaUz2XxNQ

Skomentuj Marzena Nowik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *