9 luty 2016

Zupa pomidorowa z bazylią

 

zupa-pomidorowa

Czas na nową odsłonę ukochanej zupy pomidorowej. Chyba każdy ma swoją wersję na tę zupę, a ja przedstawiam Wam moją. Mam słabość do zup – kremów, i moja pomidorowa to potwierdza. Przygotowując ją, sami zobaczycie, że jest ona pełna warzyw i aromatów. Według mnie jest pyszna, a robi się ją błyskawicznie! Sami oceńcie.

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 marchewki (średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat i gotujemy przez 15 minut. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem na gładki krem, Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzamy i rozkładamy do miseczek. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Rozlewamy zupę do miseczek i przystrajamy kleksem jogurtu i liśćmi bazylii. Gotowe porcje można skropić oliwą z oliwek.

 

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *