7 wrzesień 2015

Lasagne z bobem, szynką i musem z zielonego groszku

lasagne-z-bobem

No i znowu bób. Kiedyś oglądając program kulinarny, natknęłam się na podobną wersję lasagne i stwierdziłam, że zrobię coś podobnego, i oto jest. Lasagne w moim wykonaniu z pysznymi warzywami strączkowymi. Sami przyznajcie, że to dosyć ciekawa propozycja i oryginalna alternatywa w porównaniu z klasyczną wersją lasagne. Zachęcam gorąco do przetestowania przepisu!

Składniki:

  • 10 płatów makarony lasagne
  • 400 g ugotowanego bobu, obranego ze skórki
  • 400 g szynki wieprzowej (wykorzystajcie tę, którą najbardziej lubicie)
  • 2 średniej wielkości pory
  • 1½ szklanki zielonego groszku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 250 g sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sos beszamel:

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jako pierwszy robimy beszamel. Masło topimy na małym ogniu, w rondelku. Do masła wsypujemy mąkę, i cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko i dodajemy wszystkie przyprawy. Na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia. Gdy jest gotowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy co jakiś czas, aby na wierzchu nie powstał kożuch.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i obgotowujemy płaty makaronu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na złoty kolor szynkę pokrojoną w średnią kostkę. Gdy się zrumieni, ściągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pory kroimy w cienkie talarki. Groszek gotujemy, aż będzie miękki, odcedzamy i blendujemy na mus. Mus doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę śmietany 18 %. Naczynie żaroodporne (20×20) natłuszczamy masłem, i na sam spód kładziemy pierwszą warstwę sosu beszamelowego. Na sosie układamy makaron, warstwę beszamelu, bób, szynkę i por, przykrywamy płatem makaronu od spodu posmarowanym obficie musem groszkowym. Warstwy powtarzamy do wyczerpania składników. Na sam wierzch kładziemy płaty makaronu posmarowane beszamelem i posypane startym serem. Całość zapiekamy w 160° około 45 minut.

makaron-z-bobem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *