Zupa pomidorowa z bazylią
Czas na nową odsłonę ukochanej zupy pomidorowej. Chyba każdy ma swoją wersję na tę zupę, a ja przedstawiam Wam moją. Mam słabość do zup – kremów, i moja pomidorowa to potwierdza. Przygotowując ją, sami zobaczycie, że jest ona pełna warzyw i aromatów. Według mnie jest pyszna, a robi się ją błyskawicznie! Sami oceńcie.
Składniki:
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 por
- 2 puszki pomidorów
- 3 marchewki (średniej wielkości)
- 1 cebula
- 1/4 korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 liści świeżej bazylii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat i gotujemy przez 15 minut. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem na gładki krem, Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzamy i rozkładamy do miseczek. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Rozlewamy zupę do miseczek i przystrajamy kleksem jogurtu i liśćmi bazylii. Gotowe porcje można skropić oliwą z oliwek.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.