21 wrzesień 2017

Gnocchi ziemniaczane

gnocchi

Gnocchi to tradycyjne włoskie lekko zrolowane kluseczki, charakteryzujące się maleńkimi rowkami. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa „gnocco”, czyli dosłownie gruda.  W Italii są serwowane z przeróżnymi sosami, dodatkami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem. Są przepyszne! Sami spróbujcie!

Składniki:

  • 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Odcedzamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Przy pomocy deseczki do gnocchi  (lub przy pomocy widelca) formujemy gnocchi. Ciasto przykładamy do deseczki, lekko dociskamy, przesuwamy i rolujemy kluseczki. Wtedy powstają charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.

gnocchi-ziemniaczane

gnocchi

gnocchi

gnocchi

gnocchi

gnocchi-ziemniaczane_6

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *