Gnocchi ziemniaczane
Gnocchi to tradycyjne włoskie lekko zrolowane kluseczki, charakteryzujące się maleńkimi rowkami. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa „gnocco”, czyli dosłownie gruda. W Italii są serwowane z przeróżnymi sosami, dodatkami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem. Są przepyszne! Sami spróbujcie!
Składniki:
- 1½ kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- duża szczypta soli
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy, podsypujemy mąka i formujemy wałek. Odcedzamy lub odrywamy kawałki ciasta wielkości opuszka palca. Przy pomocy deseczki do gnocchi (lub przy pomocy widelca) formujemy gnocchi. Ciasto przykładamy do deseczki, lekko dociskamy, przesuwamy i rolujemy kluseczki. Wtedy powstają charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.