14 lipiec 2016

Makaron z bobem, miętą i kozim serem

makaron-wegetarianski

Dziś BO(M)BOWO :-) Pyszny bób i sezonowe warzywka smakują naprawdę wspaniale. Sam talerz eksploduje smakiem. Myślę, że warto spróbować tego połączenia. Do przepisu użyłam koziego sera typu twarogowego. Od niedawna jestem fanką „kozich”smakołyków :-)  Życzę smacznego, zielonego odkrywania!

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. świderki)
  • 300 g bobu
  • 100 g sera koziego
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 szklanka ugotowanego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 kubka listków mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy lekko ostygnie obieramy go z łupinek. Umytą cukinie kroimy w cienkie półplastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną chili i czosnek. Dodajemy groszek, cukinie i bób. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mięte drobno siekamy, posypujemy całość i dokładnie mieszamy wraz z masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy pokruszonym kozim serem.

makaron

makaron-z-warzywami

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *