Makaron z bobem, miętą i kozim serem
Dziś BO(M)BOWO Pyszny bób i sezonowe warzywka smakują naprawdę wspaniale. Sam talerz eksploduje smakiem. Myślę, że warto spróbować tego połączenia. Do przepisu użyłam koziego sera typu twarogowego. Od niedawna jestem fanką „kozich”smakołyków
Życzę smacznego, zielonego odkrywania!
Składniki:
- 300 g makaronu (np. świderki)
- 300 g bobu
- 100 g sera koziego
- 1/2 cukinii
- 1/2 szklanka ugotowanego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 kubka listków mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy lekko ostygnie obieramy go z łupinek. Umytą cukinie kroimy w cienkie półplastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną chili i czosnek. Dodajemy groszek, cukinie i bób. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mięte drobno siekamy, posypujemy całość i dokładnie mieszamy wraz z masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy pokruszonym kozim serem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.