5 grudzień 2016

Orientalna zupa grzybowa z tofu, boczniakami, grzybami Mun i makaronem udon

zup-grzybowa

Zaczął się grudzień, miesiąc  przygotowań do Świąt! Nie wiem jak u Was, ale w moim domu pomalutku zaczynamy wszystko szykować na najpiękniejszy czas w roku :-) Na tę okazję postanowiłam zaserwować Wam zupę grzybową, ale inną  niż zwykle, to wersja orientalna. Zamiast tradycyjnych borowików, czy podgrzybków w tej grzybowej napotkacie na grzyby mun i boczniaki. To taka alternatywa, dla corocznej, wigilijnej grzybowej. Może niektórzy z Was chcieliby przygotować wigilijne potrawy w innej odsłonie? Polecam tę zupę. 

Składniki:

  • 150 g makaronu udon lub makaronu ryżowego (wstążki)
  • 2 dag świeżego imbiru
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sherry
  • 5 dag grzybów mun
  • 10 dag tofu
  • 30 dag boczniaków
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól

Obrany imbir kroimy w cienie plasterki, razem z bulionem, sosem sojowym, sherry i grzybami mun wkładamy do garnka i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Przecedzamy przez gęste sitko – bulion odstawiamy, imbir wyrzucamy, grzyby kroimy w paski. Tofu osączamy, tniemy w kostkę. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Boczniaki tniemy na paski i obsmażamy na oleju sezamowym, oprószamy solą. Bulion zagotowujemy, mieszamy z tofu i grzybami. Do miseczek rozdzielamy makaron i zalewamy go bulionem z grzybami i tofu. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

zupa-grzybowa

zupa-grzybowa

zupa-grzybowa

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *