Orientalna zupa grzybowa z tofu, boczniakami, grzybami Mun i makaronem udon
Zaczął się grudzień, miesiąc przygotowań do Świąt! Nie wiem jak u Was, ale w moim domu pomalutku zaczynamy wszystko szykować na najpiękniejszy czas w roku Na tę okazję postanowiłam zaserwować Wam zupę grzybową, ale inną niż zwykle, to wersja orientalna. Zamiast tradycyjnych borowików, czy podgrzybków w tej grzybowej napotkacie na grzyby mun i boczniaki. To taka alternatywa, dla corocznej, wigilijnej grzybowej. Może niektórzy z Was chcieliby przygotować wigilijne potrawy w innej odsłonie? Polecam tę zupę.
Składniki:
- 150 g makaronu udon lub makaronu ryżowego (wstążki)
- 2 dag świeżego imbiru
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sherry
- 5 dag grzybów mun
- 10 dag tofu
- 30 dag boczniaków
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
Obrany imbir kroimy w cienie plasterki, razem z bulionem, sosem sojowym, sherry i grzybami mun wkładamy do garnka i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Przecedzamy przez gęste sitko – bulion odstawiamy, imbir wyrzucamy, grzyby kroimy w paski. Tofu osączamy, tniemy w kostkę. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Boczniaki tniemy na paski i obsmażamy na oleju sezamowym, oprószamy solą. Bulion zagotowujemy, mieszamy z tofu i grzybami. Do miseczek rozdzielamy makaron i zalewamy go bulionem z grzybami i tofu. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.