Polędwiczki wieprzowe z borowikami i makaronem
Jesienna, rozgrzewająca propozycja dania makaronowego z pachnącymi grzybami i polędwiczkami, a wszystko otulone aksamitnym, delikatnym sosem. Wykorzystałam bardzo drobny makaron (fregola), ale możecie równie dobrze użyć makaron typu świderki czy muszelki. Bardzo dobra propozycja, zawiera sezonowe produkty, a do tego smakuje obłędnie!
Składniki (2 porcje):
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g makaronu (użyłam makaronu fregola)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany kremówki
- 300 g oczyszczonych borowików *
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Polędwicę dokładnie oczyszczamy z błon, przy pomocy ostrego noża usuwamy z mięsa tłuszcz. Kroimy mięso w poprzek na około 1 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy (używamy do tego swojej pięści. Tłuczek do mięsa się tu nie sprawdzi, gdyż polędwica jest bardzo delikatna i mięso by się całkowicie rozleciało). Na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy z obu stron kawałki polędwicy. Gdy mięso się lekko zarumieni, zdejmujemy je z patelni i smażymy kolejna partie, aż do wysmażenia całego mięsa. Na patelni po smażeniu mięsa (nie myjemy patelni, w tłuszczu zostały cały smak i soki z mięsa), podsmażamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, gdy lekko się zezłoci, dodajemy grzyby i smażymy. Jeśli na patelni jest bardzo sucho, możemy dodać trochę przegotowanej wody. Smażymy, aż grzyby lekko zmiękną. Dodajemy wcześniej obsmażone mięso, ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlewamy ½ szklanki wody, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, zdejmujemy pokrywkę i dolewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy całość. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, aby sos lekko zgęstniał. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i przekładamy do miseczek. Wierzch polewamy sosem, grzybami i kawałkami polędwicy. Całość posypujemy natką pietruszki.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.