Tagliatelle z truflami i parmezanem
Dania nie mogło zabraknąć tym bardziej, że właśnie teraz w Albie, w miejscowości w Piemoncie odbywa się coroczny festiwal TRUFLI. Na blogu kilkakrotnie informowałam Was o tym wydarzeniu. Wprawdzie jest to święto białej trufli, ale dziś mając dostęp do czarnej odmiany postanowiłam zrobić ten przepis Jeśli jesteście ciekawi smaku tych drogocennych grzybów i chcielibyście ich spróbować to polecam wyprawę do przepięknej włoskiej miejscowości w Umbrii – Orvieto. To raj czarnych trufli! Można je kupić niemal w każdym sklepie, w każdej postaci
Dzisiejszy makaron jest prosty, ale dzięki temu można w pełni rozkoszować się smakiem i aromatem trufli. Czasami proste przepisy smakują najlepiej!
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle (najlepiej zrobionego własnoręcznie)
- 1 czarna trufla
- świeży parmezan
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie (pamiętajmy, że makaron świeży gotuje się znacznie szybciej, dlatego należy uważać, aby go nie rozgotować). Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy makaron, podlewamy woda pozostałą z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na talerze. Posypujemy wiórkami parmezanu i świeżo startymi plastrami trufli. Od razu podajemy z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.