21 Grudzień 2017

Makaronowe gwiazdki z korzennym sosem maślano – pomarańczowym i kandyzowaną cytryną

makaron-z-cytrusami

To danie po prostu pachnie i smakuje Świętami. Zapach mojego ukochanego cynamonu, goździków w towarzystwie pomarańczy i cytryn to strzał w dziesiątkę. To taka nowa odsłona i propozycja na świąteczny stół. Może być alternatywą dla tradycyjnych klusek z makiem, smakuje nieziemsko, aksamitny sos maślano – pomarańczowy wręcz obezwładnia. Będziecie zachwyceni!

Składniki:

  • 200 g makaronu (wykorzystałam własnoręcznie wykonane gwiazdki)
  • 2 łyżki masła
  • ‚1 łyżka brązowego cukru
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ‚½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy przyprawy i kandyzowana skórkę. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i od razu przekładamy na patelnię. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Dokładnie łączymy makaron z sosem, wykładamy na talerze i od razu podajemy.

makaron-swiateczny

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *