Makaronowe gwiazdki z korzennym sosem maślano – pomarańczowym i kandyzowaną cytryną
To danie po prostu pachnie i smakuje Świętami. Zapach mojego ukochanego cynamonu, goździków w towarzystwie pomarańczy i cytryn to strzał w dziesiątkę. To taka nowa odsłona i propozycja na świąteczny stół. Może być alternatywą dla tradycyjnych klusek z makiem, smakuje nieziemsko, aksamitny sos maślano – pomarańczowy wręcz obezwładnia. Będziecie zachwyceni!
Składniki:
- 200 g makaronu (wykorzystałam własnoręcznie wykonane gwiazdki)
- 2 łyżki masła
- ‚1 łyżka brązowego cukru
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- ‚½ łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy przyprawy i kandyzowana skórkę. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i od razu przekładamy na patelnię. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Dokładnie łączymy makaron z sosem, wykładamy na talerze i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.