Makaronowa zapiekanka z serem Bergkase
Dania makaronowe przeważnie są dość proste, i to potwierdza moja dzisiejsza zapiekanka. Trochę makaronu, aromatyczne sery, beszamel i mamy obiad! Postanowiłam przygotować tę zapiekankę, bo będąc w Austrii zakupiłam ser BERGKÄSE. To wyjątkowy ser, o słodko – pikantnym smaku, wytwarzany z krowiego mleka w południowej Bawarii i Austrii. Wykorzystuje się go do przyrządzenia austriackiej zupy serowej, ale także do przeróżnych zapiekanek, gdyż jest to ser miękki i świetnie się do tego nadaje.
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu (kolanka, muszelki lub rurki)
- 200 g startych serów ( bargkäse, gouda, parmezan)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania naczynia
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowujemy sos beszamel: W garnuszku rozgrzewamy masło, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Pomału zaczynamy dodawać mleko, ciągle mieszamy. Sos musi być gładki i bezgrudkowy, osiągniemy to dzięki ciągłemu mieszaniu. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W misce umieszczamy ugotowany wcześniej odcedzony i ostudzony makaron, mieszamy go z beszamelem i potarkowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, umieszczamy w nim przygotowany makaron z sosem i serem. Wierzch zapiekanki możemy oprószyć startym parmezanem. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Pieczemy około 40 minut, do momentu, aż wierzch się lekko zarumieni. Dobrze smakuje podana z mieszanka sałat i sosem vinegret, a do tego schłodzony kieliszek Rieslinga.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.