9 maj 2017

Makaronowa zapiekanka z serem Bergkase

zapiekanka-makaronowa

Dania makaronowe przeważnie  są dość proste, i to potwierdza moja dzisiejsza zapiekanka. Trochę makaronu, aromatyczne sery, beszamel i mamy obiad! Postanowiłam przygotować tę zapiekankę, bo będąc w Austrii zakupiłam ser BERGKÄSE. To wyjątkowy ser, o słodko – pikantnym smaku, wytwarzany z krowiego mleka w południowej Bawarii i Austrii. Wykorzystuje się go do przyrządzenia austriackiej zupy serowej, ale także do przeróżnych zapiekanek, gdyż jest to ser miękki i świetnie się do tego nadaje. 

Składniki:

  • 250 g ugotowanego makaronu (kolanka, muszelki lub rurki)
  • 200 g startych serów ( bargkäse, gouda, parmezan)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania naczynia

Sos beszamel:

  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowujemy sos beszamel: W garnuszku rozgrzewamy masło, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Pomału zaczynamy dodawać mleko, ciągle mieszamy. Sos musi być gładki i bezgrudkowy, osiągniemy to dzięki ciągłemu mieszaniu. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W misce umieszczamy ugotowany wcześniej odcedzony i ostudzony makaron, mieszamy go z beszamelem i potarkowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, umieszczamy w nim przygotowany makaron z sosem i serem. Wierzch zapiekanki możemy oprószyć startym parmezanem. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Pieczemy około 40  minut, do momentu, aż wierzch się lekko zarumieni. Dobrze smakuje podana z mieszanka sałat i sosem vinegret, a do tego schłodzony kieliszek Rieslinga.

makaronowa-zapiekanka

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *