Makaron z tuńczykiem, cytryną i rukolą
Ten makaron to kolejna idealna letnia propozycja. Błyskawiczne wykonanie i orzeźwiający smak to wystarczające zalety, abyście i Wy spróbowali tych pyszności. Tuńczyk doskonale komponuje się z kaparami i cytryną, a dodatek rukoli i świeżej oliwy łagodzi intensywny smak pozostałych dodatków. Idealnie smakuje z chłodnym białym winem w piękny, słoneczny, letni dzień. Smacznego!
Składniki:
- 400 g makaronu typu penne
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duża garśc rukoli
- 50 g parmezanu startego na wiórki
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- sól
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy odcedzonego wcześniej tuńczyka, makaron, kapary oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Rozkładamy danie na talerze, dekorujemy świeżą rukolą i posypujemy parmezanem i skórka z otartej cytryny. Dodatkowo całość można skropić oliwą z oliwek.
Włosi nie dodają sera do dań z tuńczykiem. Ale przepis zacny
To prawda, do świeżych ryb i owoców morza przeważnie nigdy nie dodaje się serów, gdyż ich zapach często przysłania smak delikatnych krewetek czy białych ryb. Powyższy przepis znalazłam z jednych z gazet kulinarnych i nie mogłam mu się oprzeć. Sam tuńczyk w tym przepisie jest mocno intensywny, z dodatkiem kaparów i sera naprawdę smakuje świetnie. Zachęcam do wypróbowania