Zapiekane makaronowe gniazda z warzywami, ricottą i sosem pomidorowo – kaparowym
Dzisiejszy przepis to w oryginale włoskie NIDI, czyli gniazda. Jak już kiedyś pisałam, z makaronu można wyczarować przeróżne kompozycje i ten przepis to potwierdza Sama inspiracja na stworzenie tego makaronowego cuda wzięła się w mojej głowie, gdy oglądałam kulinarny program „Po prostu po włosku” autorstwa Michele Chiappa. Spójrzcie, jak bogate i kolorowe jest to dani: farsz, warzywa, sery, sos i niezawodny MAKARON. Gwarantuję, że smak jest bardzo oryginalny i mocno zachęcam wszystkich niezdecydowanym do poświęcenia czasu, aby później móc smakować te pyszności. Danie daje wiele możliwości, możecie stworzyć własne kompozycje z ulubionymi dodatkami. GOTUJCIE!
Składniki:
- 10 płatów makaronu lasagne
- 80 g cienko pokrojonej szynki prosciutto (szynka parmeńska)
- 1 kulka sera mozzarella
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 bakłażana
- 1 duża cebula 1 mała cukinia
- starty parmezan
- sól, pieprz
Farsz serowy:
- 1 pojemniczek ricotty
- 10 świeżych liści bazylii
- 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
- skórka otarta z 1 cytryny
Sos:
- 1/2 czerwonej, drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kaparów
- sól, pieprz
Sos: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy cebulę, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek lekko się zarumieni dolewamy pomidory, doprawiamy koncentratem, sola i pieprzem. Dorzucamy kapary i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Farsz serowy: Ricottę mieszamy ze skórką cytryny, posiekaną bazylią i chili. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę, papryki, bakłażana i cukinię kroimy w duże kawałki i grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy, studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki.
Płaty makaronu lasagne obgotowujemy do miękkości we wrzącej i osolonej wodzie. Na blacie kuchennym rozścielamy czystą, lnianą ściereczkę i na niej układamy miękkie płaty lasagne. Makaron układamy na lekką „zakładkę”, czyli kładąc pierwszy płat, drugi układamy tak, aby krawędzie nachodziły na siebie ( około 1 centymetr). Uniemożliwi to wypłynięcie farszu i pozwoli później odpowiednio zawinąć makaron. Ważne, aby makaronowe płaty poukładać w taki sposób, aby tworzyły jeden prostokątny kawałek.
Przygotowany, ostudzony makaron smarujemy serowym farszem, rozkładamy cienkie plastry szynki, posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą. Całość posypujemy prędzej zgrillowanymi warzywami i obficie ścieramy parmezan. Pomagając sobie ściereczką, mocno zwijamy makaron (jak roladę). Z powstałego zawijańca kroimy 2 centymetrowe kawałki i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy całość oliwą z oliwek i oprószamy wierzch startym parmezanem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 10-15 minut. Po tym czasie, przy pomocy łopatki kuchennej wyjmujemy każde gniazdo na talerz, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy startym parmezanem przyozdabiamy świeżą bazylią. Od razu podajemy.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.