Tortellini z grzybami
Sezon jesienny, a zatem GRZYBY. Moja wersja dania grzybowego to wspaniałe delikatne pierożki z mnóstwem ilością grzybów. Z racji , iż potrawę wykonywałam we Włoszech, a porcini jeszcze nie mogłam nigdzie znaleźć, skusiłam się na polówkę wiązkową, która według mnie jest doskonała. Uwielbiam makarony z grzybami, więc śmiało twierdzę, że to jedno z „tych” dań, które choć raz obowiązkowo trzeba spróbować. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie schłodzonego, białego wina. Gorąco zachęcam!
Składniki (4 porcje):
Ciasto:
- 200 g mąki typu „00”
- 3 żółtka
- szczypta soli
- ciepła woda
Farsz:
- 250 g sera ricotta
- 200 g grzybów (mogą być prawdziwki lub podgrzybki. Ja użyłam polówki wiązkowej*)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki taretej
Dodatkowo:
- 150 g grzybów
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- parmezan
- pieprz świeżo mielony
Farsz: Dokładnie oczyszczone i osuszone grzyby siekamy na 1 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy czosnek i grzyby. Całość smażymy przez około 8 – 10 minut, doprawiamy obficie sola i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasto: Składniki ciasta dokładnie z sobą łączymy, wyrabiamy przez krótką chwilę, aby było gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i owijamy ją szczelnie folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut.
Przy użyciu blendera, rozdrabniamy wcześniej przygotowane grzyby, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wody. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy ricottę i przy użyciu silikonowej łopatki, dokładnie mieszamy powstały farsz. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy przez około 40 minut**
Ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy blat mąką i bardzo cienko wałkujemy. Przy pomocy radełka zaznaczamy sobie wielkość pierożków, co ułatwi dozowania farszu. W odległościach co 1,5 centymetra, wyciskamy farsz. Drugim brzegiem ciasta przykrywamy farsz i dokładnie dociskamy, aby pozbyć się powietrza. Sklejamy mocno tortellini, a następnie przy pomocy wykrawaczki, wycinamy małe pierożki. Czynność powtarzamy, do całkowitego wykorzystania nadzienia. Tortellini układamy na stolnicy podsypanej mąką.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Partiami gotujemy tortellini. Najlepiej wrzucać po 12 pierożków na około 5 minut (są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię). Przy użyciu łyżki cedzakowej wyławiamy tortellini.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Gdy masło się upłynni, dodajemy obrany czosnek pokrojony w cienkie plastry. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby z posiekaną pietruszką. Smażymy do momentu, aż grzyby zmiękną i lekko się zarumienią. Na patelnię dorzucamy tortellini, delikatnie mieszamy, aby masło i zioła dokładnie pokryły wszystkie pierożki. (Jeśli na patelni jest zbyt mało sosu, można dodać kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu tortellini).
Tortellini wykładamy na talerze, posypujemy świeżą natką i prószymy startym parmezanem. Całość doprawiamy mielonym pieprzem.
*Polówka wiązkowa to rodzaj grzybów, które są bardzo popularne w basenie Morza Śródziemnego. Już kiedyś gościły na blogu, ale są pyszne, delikatne i jak tylko mam okazję to wykorzystuje je w moich przepisach. Możecie wykorzystać grzyby, które najbardziej lubicie. Dobrze sprawdza się podgrzybki, opieńki, borowiki a nawet rydze.
**Farsz można przygotować dzień wcześniej. Należy koniecznie przechowywać go w lodówce, w rękawie cukierniczym.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.