25 wrzesień 2018

Tortellini z grzybami

makaron-z-grzybami

Sezon jesienny, a zatem GRZYBY. Moja wersja dania grzybowego to wspaniałe delikatne pierożki z mnóstwem ilością grzybów. Z racji , iż potrawę wykonywałam we Włoszech, a porcini jeszcze nie mogłam nigdzie znaleźć, skusiłam się na polówkę wiązkową, która według mnie jest doskonała. Uwielbiam makarony z grzybami, więc śmiało twierdzę, że to jedno z „tych” dań, które choć raz obowiązkowo trzeba spróbować. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie schłodzonego, białego wina. Gorąco zachęcam!

Składniki (4 porcje):

Ciasto:

  • 200 g mąki typu „00”
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz:

  • 250 g sera ricotta
  • 200 g grzybów (mogą być prawdziwki lub podgrzybki. Ja użyłam polówki wiązkowej*)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bułki taretej

Dodatkowo:

  • 150 g grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • parmezan
  • pieprz świeżo mielony

Farsz: Dokładnie oczyszczone i osuszone grzyby siekamy na 1 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy czosnek i grzyby. Całość smażymy przez około 8 – 10 minut, doprawiamy obficie sola i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasto: Składniki ciasta dokładnie z sobą łączymy, wyrabiamy przez krótką chwilę, aby było gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i owijamy ją szczelnie folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut.

Przy użyciu blendera, rozdrabniamy wcześniej przygotowane grzyby, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wody. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy ricottę i przy użyciu silikonowej łopatki, dokładnie mieszamy powstały farsz. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy przez około 40 minut**

Ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy blat mąką i bardzo cienko wałkujemy. Przy pomocy radełka zaznaczamy sobie wielkość pierożków, co ułatwi dozowania farszu. W odległościach co 1,5 centymetra, wyciskamy farsz. Drugim brzegiem ciasta przykrywamy farsz i dokładnie dociskamy, aby pozbyć się powietrza. Sklejamy mocno tortellini, a następnie przy pomocy wykrawaczki, wycinamy małe pierożki. Czynność powtarzamy, do całkowitego wykorzystania nadzienia. Tortellini układamy na stolnicy podsypanej mąką.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Partiami gotujemy tortellini. Najlepiej wrzucać po 12 pierożków na około 5 minut (są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię). Przy użyciu łyżki cedzakowej wyławiamy tortellini.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Gdy masło się upłynni, dodajemy obrany czosnek pokrojony w cienkie plastry. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby z posiekaną pietruszką. Smażymy do momentu, aż grzyby zmiękną i lekko się zarumienią. Na patelnię dorzucamy tortellini, delikatnie mieszamy, aby masło i zioła dokładnie pokryły wszystkie pierożki. (Jeśli na patelni jest zbyt mało sosu, można dodać kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu tortellini).

Tortellini wykładamy na talerze, posypujemy świeżą natką i prószymy startym parmezanem. Całość doprawiamy mielonym pieprzem.

makaron-z-grzybami

torlellini-z-grzybami_3

*Polówka wiązkowa to rodzaj grzybów, które są bardzo popularne w basenie Morza Śródziemnego. Już kiedyś gościły na blogu, ale są pyszne, delikatne i jak tylko mam okazję to wykorzystuje je w moich przepisach. Możecie wykorzystać grzyby, które najbardziej lubicie. Dobrze sprawdza się podgrzybki, opieńki, borowiki a nawet rydze.

**Farsz można przygotować dzień wcześniej. Należy koniecznie przechowywać go w lodówce, w rękawie cukierniczym.

 

 

 

 

 

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *