15 listopad 2018

Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i parmezanem

makaron-ze szpinakiem

Gdy czasu brakuje na gotowanie, a chcecie zjeść coś naprawdę smacznego i  treściwego, to musicie wypróbować ten przepis. Duża ilość aromatycznego parmezanu, chude mięso kurczaka i ogromna ilość żelaza, magnezu i potasu w postaci szpinaku, to hit w moim domu! Danie przygotujecie błyskawicznie! Zachęcam do wypróbowania! 

Składniki (4 porcje):

  • 500 g makaronu typu tagliatelle ( użyłam makaronu szpinakowego, o lekko zielonej barwie)
  • 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku (450 g)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 obrana cebula
  •  parmezan
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Liście szpinaku rozmrażamy na sicie (najlepiej zostawić je na noc, aby się rozmroziły).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przysmażamy cebule posiekaną w drobną kostkę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Ciągle mieszamy, aby czosnek i cebula się nie spaliły. Kurczaka kroimy w 1 centymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy, aż nabierze koloru. Dodajmy szpinak, mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez przez około 10 minut. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.

We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę wody z odcedzonego makaronu. łączymy sos z makaronem i ścieramy na wierzch spora ilość świeżego parmezanu.

Przekładamy makaron na talerze i od razu podajemy. Dodatkowo, gotowe porcje można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i poprószyć całość dodatkową porcją parmezanu.

makaron-ze-szpinakiem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *