Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i parmezanem
Gdy czasu brakuje na gotowanie, a chcecie zjeść coś naprawdę smacznego i treściwego, to musicie wypróbować ten przepis. Duża ilość aromatycznego parmezanu, chude mięso kurczaka i ogromna ilość żelaza, magnezu i potasu w postaci szpinaku, to hit w moim domu! Danie przygotujecie błyskawicznie! Zachęcam do wypróbowania!
Składniki (4 porcje):
- 500 g makaronu typu tagliatelle ( użyłam makaronu szpinakowego, o lekko zielonej barwie)
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku (450 g)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 obrana cebula
- parmezan
- 2 łyżki sera mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Liście szpinaku rozmrażamy na sicie (najlepiej zostawić je na noc, aby się rozmroziły).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przysmażamy cebule posiekaną w drobną kostkę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Ciągle mieszamy, aby czosnek i cebula się nie spaliły. Kurczaka kroimy w 1 centymetrowe kawałki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy, aż nabierze koloru. Dodajmy szpinak, mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez przez około 10 minut. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.
We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę wody z odcedzonego makaronu. łączymy sos z makaronem i ścieramy na wierzch spora ilość świeżego parmezanu.
Przekładamy makaron na talerze i od razu podajemy. Dodatkowo, gotowe porcje można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i poprószyć całość dodatkową porcją parmezanu.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.