19 maj 2016

Spaghetti ze szparagami, kozim serem i migdałami

spaghetti-ze-szparagami

Pyszne spaghetti w lekkim wiosennym wydaniu. Kozi ser bardzo przyjemnie podkreśla delikatny smak szparagów, dzięki przyjemnym chrupiącym płatkom migdałowym, danie jest bogate w przeróżne faktury, smaki i aromaty. To idealny zestaw na tę porę roku. W dużej mierze jemy oczyma, i myślę że ta kompozycja wystarczająco Was zachęci, aby wypróbować przepis.

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g koziego, dojrzewającego sera
  • 150 g brokuła
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 garść świeżej rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Dolewamy wino i mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Obgotowujemy różyczki brokuła na wpół miękko, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i gotujemy przez około 3 min, we wrzącej, osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i kroimy szparagi na około 2 cm kawałki. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotujemy makaron al dente. Do zawartości patelni dodajemy masło, szparagi i brokuł, oraz odcedzony makaron. Posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy migdały, ser kozi kroimy w cienkie plastry. Wykładamy makaron na talerze, dodajemy ser, posypujemy migdałami i przyozdabiamy świeżymi listkami rukoli.

 spaghetti-ze szparagami

spaghetti-ze-szparagami

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *