Spaghetti ze szparagami, kozim serem i migdałami
Pyszne spaghetti w lekkim wiosennym wydaniu. Kozi ser bardzo przyjemnie podkreśla delikatny smak szparagów, dzięki przyjemnym chrupiącym płatkom migdałowym, danie jest bogate w przeróżne faktury, smaki i aromaty. To idealny zestaw na tę porę roku. W dużej mierze jemy oczyma, i myślę że ta kompozycja wystarczająco Was zachęci, aby wypróbować przepis.
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150 g koziego, dojrzewającego sera
- 150 g brokuła
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina
- 100 g płatków migdałowych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 garść świeżej rukoli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Dolewamy wino i mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Obgotowujemy różyczki brokuła na wpół miękko, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i gotujemy przez około 3 min, we wrzącej, osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i kroimy szparagi na około 2 cm kawałki. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotujemy makaron al dente. Do zawartości patelni dodajemy masło, szparagi i brokuł, oraz odcedzony makaron. Posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy migdały, ser kozi kroimy w cienkie plastry. Wykładamy makaron na talerze, dodajemy ser, posypujemy migdałami i przyozdabiamy świeżymi listkami rukoli.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.