Makaron w kremowym sosie z łososiem
Dzisiejsza propozycja to łosoś z pysznym kremowym sosem. Nie zapominajmy w naszej diecie o rybach i owocach morza, są przecież zdrowe i smaczne! Nie wiem, czy wiecie – można je ciekawie komponować z makaronami i pysznymi sosami. Ten przepis jest dla każdego! Nieskomplikowany, szybki i bardzo smaczny. Pieczona ryba dostarczy nam mnóstwa witamin i jest o niebo lepsza od smażonych ryb na tłuszczu. Zatem spróbujcie wspaniałego łososia w tej odsłonie!
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle
- 150 g filetu z łososia
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki serka mascarpone
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki maku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rybę umieszczamy na blaszce, doprawiamy sola i pieprzem i skrapiamy cytryną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 8 min, aż ryba będzie upieczona. Łosoś musi być soczysty, nie może być suchy w środku, więc wystarczy 8-10 minut, aby był idealny. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy por pocięty w cienkie talarki, smażymy do miękkości. Dodajemy sery, sól i pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do sosu przekładamy gorący makaron, jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy trochę gorącej wody, w której gotował się makaron. Makaron wykładamy na talerze i na każdej porcji układamy kawałki upieczonej ryby. Całość posypujemy makiem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.