10 sierpień 2016

Faszerowane pomidory z makaronem i tuńczykiem

pomidory

Pomyślałam, że warto zrobić coś letniego, szybkiego i zupełnie nowego. Sami zobaczcie, jak pięknie prezentują się te pomidorki. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania, świetnie się sprawdzi jako letnia przekąska czy kolacja. O tej porze roku pomidory smakują najlepiej, zatem jedzmy pomidory! 

Składniki:

  • 8 średniej wielkości pomidorów
  • 150 g drobnego makaronu (użyłam małe gwiazdki)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 por (biała część)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie al dente. Ugotowany odsączamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do momentu odcieknięcia całej wody. Tuńczyka odsączamy z oleju, natkę i pora drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Wstawiamy sałatkę do lodówki. Z pomidorów odcinamy górną część i za pomocą łyżeczki dokładnie je wydrążamy. Wyjmujemy sałatkę z lodówki i napełniamy nią pomidory. Pomidory dekorujemy pietruszka i od razu podajemy.

 pomidory

pomidory

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *