Faszerowane pomidory z makaronem i tuńczykiem
Pomyślałam, że warto zrobić coś letniego, szybkiego i zupełnie nowego. Sami zobaczcie, jak pięknie prezentują się te pomidorki. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania, świetnie się sprawdzi jako letnia przekąska czy kolacja. O tej porze roku pomidory smakują najlepiej, zatem jedzmy pomidory!
Składniki:
- 8 średniej wielkości pomidorów
- 150 g drobnego makaronu (użyłam małe gwiazdki)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 por (biała część)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża łyżka majonezu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie al dente. Ugotowany odsączamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do momentu odcieknięcia całej wody. Tuńczyka odsączamy z oleju, natkę i pora drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Wstawiamy sałatkę do lodówki. Z pomidorów odcinamy górną część i za pomocą łyżeczki dokładnie je wydrążamy. Wyjmujemy sałatkę z lodówki i napełniamy nią pomidory. Pomidory dekorujemy pietruszka i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.