4 lipiec 2018

Gnocchi z bobu polane sosem cytrynowym

gnocchi

Bobowe gnocchi są po prostu BO(M)BOWE! Moja rodzina uwielbia kluski i makaron, dlatego też mieliście okazję zobaczyć, że gnocchi można zrobić niemal z większości warzyw. Świetnie nada się: dynia, bób, buraki, szpinak, czy tradycyjne ziemniaki. Smakują jak zawsze świetnie, więc zachęcam do wypróbowania! 

Składniki:

  • 300 – 400 g bobu
  • 100 g mąki + garść do podsypywania
  • 1 łyżka masła
  • jajko
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • szczypta cukru

Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy przez około 3 minuty, aby cebula się zarumieniła. Dodajemy śmietane i sok z cytryny i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Bób gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut). Odcedzamy, czekamy aż lekko ostygnie i jeszcze ciepły obieramy z łupin. Przy pomocy praski do ziemniaków dokładnie rozcieramy bób na gładką pastę, dodajemy jajko, masło, mąkę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem i formujemy ciasto o zwartej  konsystencji (jak na tradycyjne gnocchi ziemniaczane). Formujemy kulę i dzielimy ją na 5 części. Z każdej części, poprzez powolne rolowanie robimy wałeczek i skrajamy go na 1 centymetrowe kawałki. Przy użyciu drewnianej tacki możemy uformować oryginalny kształt gnocchi, ale nie jest to konieczne. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy gnocchi. Kluseczki gotujemy do moment wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy gnocchi, przekładamy do talerzy i polewamy ciepłym sosem. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą skórki otartej z cytryny.

gnocchi

gnocchi

gnocchi

gnocchi

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *