14 czerwiec 2016

Kluseczki cytrynowe z twarogiem

kluski

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na kluseczki. Tym razem wybrałam kluski z lekkim aromatem cytrynowym. Wspaniale komponują się z truskawkami, a w szczególności z zupą-chłodnikiem truskawkowym. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu, a zupa będzie nowym pomysłem na ochłodę w upalne dni. Smacznego!

Składniki:

  • 25 dag tłustego twarogu
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny
  • kropla ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mąki pszennej ( + dodatkowo do podsypania)
  • sól

Twaróg dokładnie odciskamy, z chleba odcinamy skórki, miąższ kruszymy. Masło, cukier, 2 łyżki skórki z cytryny, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli miksujemy przez 3 min. Na koniec wbijamy żółtka i wkruszamy twaróg oraz chleb, wyrabiamy zwartą masę, chłodzimy przez 1 godz. Po wyjęciu z lodówki dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne, dodajemy więcej mąki. Stolnicę podsypujemy mąką i z ciasta formujemy gruby wałek, ok 4 cm i odkrawamy 2 cm krążki. Kluseczki kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 8 min. Dokładnie odcedzamy.

Zupa-chłodnik truskawkowy:http://www.mojemakarony.pl/zupa-z-pomarancza-i-kluseczkami-serowymi/

kluski

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *