Tajski deser z mango, limonką i prażonym makaronem ryżowym
Kochani, zapraszam do wypróbowania pysznego, orzeźwiającego deseru z mango, limonką i prażonym, słodkim makaronem ryżowym. Przepis ten stworzyłam z myślą o konkursie, w którym niedawno brałam udział, i co więcej muszę się pochwalić, moje przepisy zostały wyróżnione i nagrodzone! Przyjemny kwaskowaty orzeźwiający mus, przełamany słodyczą mango i pysznym chrupiącym makaronem. To świetny początek Nowego Roku!
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego nitki
- sok z dwóch limonek
- skórka z 1/2 limonki
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 białka jajek
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Wyciskamy sok z limonek, dodajemy cukier i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubijamy na sztywną pianę i pomału dodajemy jeszcze gorący syrop, energicznie ciągle mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do plastykowego pojemnika i wsadzamy na około 2 godziny do zamrażarki. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, gdy się upłynni, wrzucamy makaron i podsmażamy do momentu, aż się upraży. Wystarczy parę sekund, a stanie się puszysty i chrupiący. Makaron wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem. Mango obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i rozkładamy do pucharków. Po upływie 2 godzin wyjmujemy zamrożony mus i łyżką nakładamy do pucharków. Wierzch dekorujemy słodkim, prażonym makaronem. Całość można posypać skórką otarta z limonki.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.