Green curry z makaronem ryżowym, glazurowanym kurczakiem i surówką z marchewki
Patrząc na przepis może się wydać co niektórym, że danie jest trudne, czy jakoś skomplikowane… nic bardziej mylnego! To naprawdę prosty przepis, a co najważniejsze SZYBKI. Wykonanie tej potrawy zajmuje mi najwyżej 35 – 40 min. Mocny, bardzo pikantny i wyrazisty smak sosu dobrze współgra ze słodkim miodowym kurczakiem. Fasolka również łagodzi ostrość sosu, a całości jest pyszne…To ciekawa propozycja, żeby poszerzyć swoją makaronową kuchnie o lekki orient, nie rujnując przy tym budżetu domowego. Smaki godne uwagi. Jak człowiek raz spróbuje , to zakocha się na zawsze!
Liście limonki najłatwiej kupić w sklepie z orientalną żywnością, nie są drogie. Małe opakowanie to koszt ok 5 zł.
Składniki (4 osoby):
Makaron ryżowy lub sojowy (150 g na osobę)
Kurczak:
- 4 wyfiletowane podudzia z kurczaka (ze skórą)
- 4 łyżki uprażonego sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki płynnego miodu
Curry:
- 1 duży pęczek świeżej kolendy
- 5 suszonych listków limonki (kaffir)
- 1 duża papryczka chili
- 2 centymetry obranego korzenia imbiru
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka mleka kokosowego
Surówka z marchewki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka podprażonych wcześniej ziaren sezamu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W kielichu blendera umieszczamy chili, imbir, czosnek, sok z limonki, 2 łyżki oleju, liście limonki, pęczek kolendry i mielimy całość na pastę. Pastę przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu. Do powstałego curry dodajemy fasolkę i gotujemy do miękkości (pamiętajmy, że fasola nie może być rozgotowana). Makaron przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu ( w większości przypadku wystarczy go zalać wrzątkiem i poczekać 3 minuty, a następnie odcedzić). Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach, solimy, dodajemy olej, sok z cytryny i sezam. Surówkę dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. Kurczaka doprawiamy obficie solą, pieprzem i słodka papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka skóra do dołu. Smażymy do momentu aż skóra się zezłoci, następnie przewracamy na drugą stronę i czekamy, aż mięso mocno się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy 3 łyżki miodu i czekamy, aby mięso w całości pokryło się glazurą. Obracamy kilkakrotnie, że by kurczak się nie przypalił. Zdejmujemy mięso z patelni i posypujemy sezamem. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron, zalewamy curry z fasolką a na wierzch układamy pokrojonego w 1 centymetrowe kawałki kurczaka. Dodajemy plastry chili i świeże zioła (miętę, kolendrę). Od razu podajemy, najlepiej smakuje z surówka z marchwi.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.