16 maj 2016

Kluseczki z semoliny z karmelizowanym rabarbarem

kluski

Kochani! Chyba zauważyliście, że w naszych warzywniakach króluje coraz więcej sezonowych produktów, a wśród nich piękny i dostojny RABARBAR! Uwielbiam jego smak, a sezon nie trwa wiecznie, więc staram się go wykorzystać na różne sposoby, nie koniecznie tylko w pachnącym drożdżowcu :-)

Sięgając do lat dzieciństwa widzę siebie jako małą dziewczynkę, biegającą latem po babcinym ogródku, tam zawsze znalazłam rabarbar. Wystarczyła tylko cukiernica pełna drobnych kryształków cukru, i tak w najprostszy na świecie sposób poznawałam słodko-kwaśny rabarbarowy smak. Pamiętam go do dziś, ale nigdy nie smakował już tak dobrze, jak wtedy u babci…

Co do kluseczek, to przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy i smak mnie strasznie zaskoczył. Można by powiedzieć, że za każdym kęsem czuć mleczno-waniliowy aromat, są pulchne i super miękkie. Rabarbar w połączeniu z tymi kluseczkami, to czysta rozkosz dla podniebienia! Spróbujcie, a gwarantuję, że zakochacie się w tej kombinacji.  

Składniki:

Kluseczki:

  • 500 ml mleka
  • 6 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 20 dag semoliny (gruboziarnista mąka na makaron)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru do gotowania

Rabarbar:

  • 60 dag rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 150 ml soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Zagotowujemy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po kilku minutach wsypujemy semolinę, gotujemy przez 5 minut, mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Gdy masa stężeje, wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości dużego włoskiego orzecha. Zagotowujemy wodę s solą i cukrem. Wrzucamy kluseczki i gotujemy około 7 minut.

Oczyszczony rabarbar kroimy na kawałki. W rondelku karmelizujemy cukier, dodajemy sok pomarańczowy i rabarbar. Gotujemy na wolnym ogniu, aż rabarbar zmięknie.

Na suchej patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy masło i cynamon.

Na talerzach układamy rabarbar i kluseczki, polewamy sosem z bułki tartej.

kluski

kluski

kluski

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *