27 październik 2016

Kluseczki z sosem kurkowym

kluski-z-sosem

Kochani, nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jesień nie istnieje bez grzybów, dlatego dziś aromatyczne kurki z pysznymi kluseczkami. Chyba za bardzo nie trzeba będzie Was zachęcać, bo ich aromat i smak potrafi uzależnić. Chcę Wam pokazać, że kluseczki można serwować w wersji wegetariańskiej, i też jest pysznie. Zatem, zapraszam do wypróbowania leśnych smaków. 

Składniki:

Kluski śląskie z dziurką :http://www.mojemakarony.pl/kluski-slaskie-z-dziurka/

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sos:

  • 400 g kurek
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • posiekana natka pietruszki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy , gdy będą miękkie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy. Ostudzone dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy, odkładamy, a w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część. Dodajemy jajko, odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Odrywamy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem robimy wgłębienie w środku, jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolone wodzie 1-2- minuty od wypłynięcia.

Kurki dokładnie oczyszczamy, (najlepiej szczoteczką), osuszamy; większe można przeciąć. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle, dorzucamy do niej kurki, smażymy około 5 minut. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietanę, gotujemy do miękkości grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sosem polewamy świeżo ugotowane i odcedzone kluseczki. Dekorujemy koprem i od razu podajemy.

kluski-z-sosem

kluski-z-sosem

kluski-z-sosem

kluski-z-sosem

kluski-z-sosem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *