Kluseczki z sosem kurkowym
Kochani, nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jesień nie istnieje bez grzybów, dlatego dziś aromatyczne kurki z pysznymi kluseczkami. Chyba za bardzo nie trzeba będzie Was zachęcać, bo ich aromat i smak potrafi uzależnić. Chcę Wam pokazać, że kluseczki można serwować w wersji wegetariańskiej, i też jest pysznie. Zatem, zapraszam do wypróbowania leśnych smaków.
Składniki:
Kluski śląskie z dziurką :http://www.mojemakarony.pl/kluski-slaskie-z-dziurka/
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Sos:
- 400 g kurek
- 1-2 cebule
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- posiekana natka pietruszki
- świeży koperek
- sól, pieprz
Obrane ziemniaki gotujemy , gdy będą miękkie odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy. Ostudzone dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy, odkładamy, a w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część. Dodajemy jajko, odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Odrywamy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem robimy wgłębienie w środku, jednocześnie lekko je spłaszczając. Gotujemy w osolone wodzie 1-2- minuty od wypłynięcia.
Kurki dokładnie oczyszczamy, (najlepiej szczoteczką), osuszamy; większe można przeciąć. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle, dorzucamy do niej kurki, smażymy około 5 minut. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietanę, gotujemy do miękkości grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sosem polewamy świeżo ugotowane i odcedzone kluseczki. Dekorujemy koprem i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.