21 listopad 2016

Makaron pappardelle z dynią i grzybami

makaron-z-grzybami

 Mam wrażenie, że to końcówka sezonu dyniowo-grzybowego, zatem dobrze jest jeszcze przez moment nacieszyć się tymi jesiennymi przysmakami. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że przypadnie Wam do gustu. Dynia z grzybami i parmezanem komponuje się idealnie! Spróbujcie i sami oceńcie. 

Składniki:

  • 6 gniazd makaronu pappardelle
  • 100 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
  • 250 g dyni zważonej ze skórką
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka serka mascarpone
  • świeży parmezan
  • natka pietruszki

Grzyby oczyszczamy (większe dzielimy na ćwiartki, małe można zostawić w całości), dynię odbieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę i podsmażamy, a następnie wciskamy ząbek czosnku; dodajemy dynię, solimy i pieprzymy. Całość podsmażamy około 7-10 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka, (jeśli dynia zbyt mocno przywiera do dan, można podlać ją lekko wodą). Na patelnie dorzucamy grzyby i chwilę smażymy, a następnie dodajemy mascarpone. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. W garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzony dodajemy do zawartości patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą z odcedzonego makaronu. Wykładamy makaron na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem, grubo mielonym pieprzem i natką pietruszki.

grzyby

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *