Makaron pappardelle z dynią i grzybami
Mam wrażenie, że to końcówka sezonu dyniowo-grzybowego, zatem dobrze jest jeszcze przez moment nacieszyć się tymi jesiennymi przysmakami. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że przypadnie Wam do gustu. Dynia z grzybami i parmezanem komponuje się idealnie! Spróbujcie i sami oceńcie.
Składniki:
- 6 gniazd makaronu pappardelle
- 100 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
- 250 g dyni zważonej ze skórką
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka serka mascarpone
- świeży parmezan
- natka pietruszki
Grzyby oczyszczamy (większe dzielimy na ćwiartki, małe można zostawić w całości), dynię odbieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę i podsmażamy, a następnie wciskamy ząbek czosnku; dodajemy dynię, solimy i pieprzymy. Całość podsmażamy około 7-10 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka, (jeśli dynia zbyt mocno przywiera do dan, można podlać ją lekko wodą). Na patelnie dorzucamy grzyby i chwilę smażymy, a następnie dodajemy mascarpone. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. W garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzony dodajemy do zawartości patelni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą z odcedzonego makaronu. Wykładamy makaron na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem, grubo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.