19 sierpień 2016

Ravioli ze szpinakiem i kurczakiem

ravioli

Te małe pyszne pierożki królują w mojej rodzinie od dość dawna. Sama już nie pamiętam, skąd w naszym domu wziął się ten przepis, ale szybko na pewno nie zginie bo jest robiony namiętnie. Ten farsz uwielbiają moja Babcia, Mama, Siostry, a ja przeniosłam go teraz do mojego domu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię i zaczynają pachnieć, polane ciepłym masłem, w mojej kuchni nagle robi się tłoczno :-) Znikają oczywiście w mgnieniu oka, nie ma możliwości, żaby zostały „na później”. Uwielbiam!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki typu „00”
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda
  • sól

Farsz:

  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowujemy farsz. Rozmrożony szpinak dokładnie odciskamy na sitku, aby pozbyć się całej wody. We wrzącej wodzie gotujemy kurczaka. Gdy będzie miękki i lekko ostygnie, oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso przekładamy do malaksera i lekko rozdrabniamy, (tak aby struktura kurczaka była nadal wyczuwalna), ewentualnie można kurczaka bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojona w bardzo mała kostkę. Szpinak, kurczaka i cebulę łączymy ze sobą, dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. (Farsz musi być intensywnie doprawiony, w przeciwnym razie będzie mdły). Miskę z nadzieniem umieszczamy w lodówce na około godzinę, wtedy farsz lekko stężeje i będzie można łatwiej lepić ravioli.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, jajko, sól i oliwę. Zaczynamy delikatnie łączyć składniki, podlewamy ciepłą wodą, ciągle mieszając. Gdy dodamy zbyt dużo wody i okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę. Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywcza i odkładamy na 30-40 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3 części i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy koła, na połowie układamy po 1 łyżeczce farszu. Brzegi kół za pomącą pędzelka smarujemy letnią wodą, pozwoli to na lepsze sklejenie ciasta. Przykrywamy kółka z farszem pozostałymi krążkami i przyciskamy wykrawaczką do ravioli. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i partiami gotujemy ravioli. Gdy wypłyną, wyławiamy ravioli łyżka cedzakowa i przekładamy na talerze. Gotowe danie polewamy roztopionym masłem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

 

ravioli

ravioli

ravioli

ravioli-z-miesem

ravioli

ravioli

ravioli

ravioli

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *