1 marzec 2017

Makaronowa sałatka z kurczakiem, zielonymi warzywami i roszponką

makaronowa-salatka

Dziś początek wiosny, a więc na blogu nie mogło zabraknąć czegoś wiosennego. Moja propozycja na wiosenne dni, to oczywiście pyszna i niezawodna sałatka. Jest bardzo zielona, bogata w strączkowe warzywa, roszponkę i trochę mięsa. Przygotujecie ją błyskawicznie, a efekt będzie bardzo zadowalający. Wypróbujcie koniecznie, a zobaczycie, że makaron w tej wersji również smakuje świetnie!

Składniki:

  • 400 g makaronu ruote (koła)
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, lekko rozbitych
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • 100 g groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 dymki pokrojone w plasterki
  • 100 g roszponki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażeniaz

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 g drobno startego parmezanu

Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy doprawione solą i pieprzem filety z kurczaka. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w 1 centymetrowe paski. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Fasolkę gotujemy około 4 minuty, na ostatnią minutę gotowania dosypujemy groszek. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mieszamy składniki sosu. W dużej misce łączymy składniki sałatki. Wkładamy makaron, boczek, mięso kurczaka, warzywa i roszponkę i całość mieszamy z sosem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy od razu.

makaronowa-salatka

makaronowa-salatka

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *