22 sierpień 2017

Zapiekane makaronowe gniazda z warzywami, ricottą i sosem pomidorowo – kaparowym

zapiekanka-makaronowa

Dzisiejszy przepis to w oryginale włoskie NIDI, czyli gniazda. Jak już kiedyś pisałam, z makaronu można wyczarować przeróżne kompozycje i ten przepis to potwierdza :-) Sama inspiracja na stworzenie tego makaronowego cuda wzięła się w mojej głowie, gdy oglądałam kulinarny program „Po prostu po włosku” autorstwa Michele Chiappa. Spójrzcie, jak bogate i kolorowe jest to dani: farsz, warzywa, sery, sos i niezawodny MAKARON. Gwarantuję, że smak jest bardzo oryginalny i mocno zachęcam wszystkich niezdecydowanym do poświęcenia czasu, aby później móc smakować te pyszności. Danie daje wiele możliwości, możecie stworzyć własne kompozycje z ulubionymi dodatkami. GOTUJCIE! 

Składniki:

  • 10 płatów makaronu lasagne
  • 80 g cienko pokrojonej szynki prosciutto (szynka parmeńska)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 papryki  żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 bakłażana
  • 1 duża cebula 1 mała cukinia
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Farsz serowy:

  • 1 pojemniczek ricotty
  • 10 świeżych liści bazylii
  • 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sos:

  • 1/2 czerwonej, drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kaparów
  • sól, pieprz

Sos: W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy cebulę, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek lekko się zarumieni dolewamy pomidory, doprawiamy koncentratem, sola i pieprzem. Dorzucamy kapary i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Farsz serowy: Ricottę mieszamy ze skórką cytryny, posiekaną bazylią i chili. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę, papryki, bakłażana i cukinię kroimy w duże kawałki i grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy, studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki.

Płaty makaronu lasagne obgotowujemy do miękkości we wrzącej i osolonej wodzie. Na blacie kuchennym rozścielamy czystą, lnianą ściereczkę i na niej układamy miękkie płaty lasagne. Makaron układamy na lekką „zakładkę”, czyli kładąc pierwszy płat, drugi układamy tak, aby krawędzie nachodziły na siebie ( około 1 centymetr). Uniemożliwi to wypłynięcie farszu i pozwoli później odpowiednio zawinąć makaron. Ważne, aby makaronowe płaty poukładać w taki sposób, aby tworzyły jeden prostokątny kawałek.

Przygotowany, ostudzony makaron smarujemy serowym farszem, rozkładamy cienkie plastry szynki, posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą. Całość posypujemy prędzej zgrillowanymi warzywami i obficie ścieramy  parmezan. Pomagając sobie ściereczką, mocno zwijamy makaron (jak roladę). Z powstałego zawijańca kroimy 2 centymetrowe kawałki i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy całość oliwą z oliwek i oprószamy wierzch startym parmezanem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 10-15 minut. Po tym czasie, przy pomocy łopatki kuchennej wyjmujemy każde gniazdo na talerz, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy startym parmezanem przyozdabiamy świeżą bazylią. Od razu podajemy.

zapiekanka-z-makaronu

zapiekanka-z-makaronu

zapiekanka

zapiekanka

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *